Saturday, February 4, 2012

Maulidur Rasul ❤

Assalamualaikum!


Jangan main main, Hashtag WeloveprophetMohammed trending worldwide tauu! :3
Banyak2kanlah berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW bermula hari ni. :)
Post delay sebab baru balik dari PD. :D - Tarikh ditukar nak organise sikit!

Sebab saya suka makan, ni ha sedikit tentang Diet Nabi Muhammad SAW. :)
Dulu pernah terbaca kat satu blog ni. Ada laa ingat sikit. HOHO
  1. Ofkos, baca doa dulu kan -.- Bismillah. 
  2. Duduk, dan makan guna tangan kanan, duhh. 
  3. Okay! Nabi Muhammad SAW makan buah dulu sebelum makan! Buah tembikai feveret Nabi tahuuu? Sebab tembikai mengandungi peratus air yang banyak! :D So bila makan tembikai, ingat2 la Rasulullah kita tu :)
  4. Bila makan, angkat salah satu kaki, dalam posisi menekan perut. Supaya tak makan banyak2. 
  5. Pastu, jangan campur2. Kalau makanan darat, darat je. Kalau makanan laut, laut je. Paham? Huhu. Ada lagi combination yang tak digalakkan dengan sebab2 tertentu. Tak ingat dah. -.-
  6. Tak makan susu dengan buah, daging, ikan. Elakkan makan susu ngan buah sebab nanti perut SEBU. Yang daging ngan ikan tu ada kena mengena ngan ion. Wuuu. 
  7. Ermm, apa lagi. AH! Kalau makan, makan la ramai2. Ngan family, ngan kawan2. :D 
  8. Nabi suruh minum air dengan berlebihan :) Elok untuk kesihatan! 
  9. Seelok-eloknya berpuasa.
  10. Jangan makan bebanyak kenyang sampai buncit, *dah kenyang gegila la maknanye ni* pastu boom, tidur -.-. -notetoself LOL
  11. Lassttly makan makanan yang halal. Jauhi yang haram. :)
Tu je yang ingat. Sebenarnya, adat melayu makan memang banyak dari sunnah Nabi Muhammad SAW. Kita je taktau. Ke saya je taktau? -.- Kalau nak lagi search la sendiri kat google banyak. Usaha tangga kejayaan. HAHA.

p/s: sebab makan banyak sangat kat PD, badan makin membengkak dan berat pun naik. -.-
pp/s: kena start kurangkan makan sikit. 

Ni sahaja post sempena maulidur rasul tahun ini. Assalamualaikum semua :)

4 hopped:

Muslihah Mohd Razali said...

" Bila makan, angkat salah satu kaki, dalam posisi menekan perut. Supaya tak makan banyak2. "

ooo,ni ke ibrah mkn mcm tu.. supaya tekan perut..

hehe, aine tau ka duduk angkat kaki cara mana ni? biasa buat?

aine ilina said...

Selalunya abah aine buat, errmm kononnya duduk atas kerusi, angkat satu kaki, lutut kat dada. paham tak? huhu susah nak explain.

Muslihah Mohd Razali said...

boleh eh buat sambil mkn atas kerusi? hehe, x pernah cuba lg..

ha, ni gaya duduk rasulullah time makan kan? orang wat gaya gini bila makan duduk kat lantai..

kaki kiri letak bwh punggung, kaki kanan di angkat, yup, lutut kat dada...

baru sy perasan, yg bila nak mkn, badan kita akan kedepan, sekaligus, menolak perut.. nice sharing! nanti Mus nak cerita kat kawan2 la~

selalu buat gaya camtu bila makan dalam talam.. sebab talam kan kecik, makan sampai 6 orang.. bila ikut gaya makan camtu, baru muat~

aine pernah try makan dalam talam?


Latest Entry: Balut Badan Dengan Bendera Saudi

Sudilah singgah dan komen ye~ thanks.

aine ilina said...

Pernah sekali :) Masa tu ada kenduri dekat rumah kawan mama :D

Post a Comment

 

Template by Blogger Candy edited by Aine Ilina